Волжки Българи и днес тачат Бог Тангра


Максим КАРАДЖОВ
Цветан ТОМЧЕВ

Щом излезеш от Казан, столицата на днешен Татарстан, попадаш в безгрижието на степта – няма график на автобуси, селата са на 100 км едно от друго… Ето на това място се озова експедицията на в. “Нощен Труд” до Татарстан.

Първо стигаме Чистопол, като минаваме река Кама с ферибот – огромна, мътна и силна, – пред нея Дунав ни прилича на Перловската река. След два дни път от Казан с джип по черните друмища стигаме село Билярск. Директорката на музея Любов Салникова е била на Златните пясъци преди 20 години и сега ние сякаш я връщаме в младостта. Мигновено зарязва всичко, изтрива и съветско-татарската научност от знанията си за древния Биляр и започва да разказва.
Наблизо минавал пътят на коприната

Край столицата на волжките българи, основана в IX век, минавал пътят на коприната. Сведенията за Биляр са предимно от арабски пътешественици и търговци. Затова и името Болгар се е запазило в хрониките с арабската транскрибция – Биляр. И сега около селцето има камари от кости на камили. Биляр стигнал разцвета си през XII век, когато бил третият по големина град в Европа и Близкия изток – разположен върху 700 хектара. (Париж тогава е бил 430 хектара, Самарканд – 218, Багдад 750, Киев – 150, а Константинопол – 1600 хектара.)

Волжките българи приели исляма от арабите в 922 г., за да получат от тях помощ в отпора си срещу хазарите. “У нас ислямът уби българското, у вас – православието!” – казва историкът от Казан Фаргат Нурутдинов

На 4 км от града и днес е живо светилището на бог Тангра. В гъста дъбова гора, на възвишение се намира хилядолетен дъб – символ на Бога. В подножието му е изворът “Святой ключ”, така го наричат руснаците. Те не знаят, че това е тангристко светилище, но всички си пълнят тубите от лековитата вода. Навсякъде се натъкнахме на поверието, че където са отсядали древните българи, там водата после става лековита. Съзираме семейство с 10-ина годишна дъщеря да рие с лопатка около свещения дъб. “Глината тук също е целебна за кожата, за стомаха. През Отечествената война хората са яли само нея и така са оживели” – разказва водачката ни Любов Салникова, директор на музея в Билярск.

След опожаряването на Биляр

българите преместват столицата си на брега на Волга. Мястото не е случайно – преди това тук било първото поражение на Чингиз хан. Българският цар Челбир го победил в 1232 г. и върху полето на победата започва изграждането на Велики Болгар.

Доскоро това чудо на архитектурата било скривано под името село Куйбишев /да не се бърка с град Куйбишев – б.а./. Дотам може да се стигне само по Волга. На 114 км южно от Казан корабът ни акостира на малко спретнато пристанище с нов величав надпис “Болгарьi”. След 4-5 км из гората излизаме пред традиционна съветска деревня. Чак в края на калната _ улица прозираме белокаменните куполи на древни български мавзолеи и дворци.

Овалният мавзолей е гробницата на победителя над Чингиз хан – цар Челбир. Вътре са струпани надгробните плочи и на други волжко-български владетели. Пред мавзолея заварваме богомолци, които идват тук на Хадж. Велики Болгар се смята за “Северната Мека на мюсюлманите“ и хора се стичат от цял Татарстан, Чувашия, Башкортостан, Марий Ел и други бивши съветски републики.

Зам.-директорката на архитектурно-историческия комплекс г-жа Раиля Симошева ни съобщава, че в началото на юни 1997 г. в Болгар се проведе среща-конференция на всички места, назовани с името Болгар. “Сега, казва тя, все по-често ни питат: “Българи ли сме, кой ни забрани да се наричаме българи?” Аз се ровя в историята и какво се оказва? Петър I е идвал тук и дори е издал царски указ за съхраняването на архитектурата на Болгар. Екатерина Велика също е идвала и е наричала хората тук болгари. През XIX век тук са се назовавали мюсюлмани или българи, но никога татари. Това име се появи през XX век”, твърди Раиля Симошева.

За конференцията в Болгар се обадили жители от незнаен остров на устието на Волга до Астрахан. Те пишели, че селцето им също се казва Болгарьi. В момента били около 500 жители, потомци на бягащи от болшевиките през 1917 г. На острова очевидно не достигнали указанията на Сталин и хората си запазили името!

На снимката:

Велики Болгар – мавзолеят на българския цар Челбир, победил ордите на Чингиз хан.

Фото: Цветан Томчев

Заличаването на националността

Смехотворно е днес да избуява сляп национализъм на базата татари или българи. Царизмът, а после и сталинизмът са туширали възможността поне за цвят тук да се съхрани българска етническа група. От 1928 г. българският език е забранен в училищата, а паспортите на всички са подменени и в графа националност съветските другари са изтрили “болгар” и са написали “татар”, “чуваш”, “мордвин” и др. Бащицата на народите специално работил върху изчезването на българите.
50 хиляди са разстреляни, други са разселени в съседни републики, а останалите до 1939 г. са със сменени паспорти. Проблемът е, че когато Иван Грозни превзема Волжка България, е подписан договор за анексията й, но в него не бил упоменат срок за изтичането му. И днес, ако съществуваше монолитна българска общност в Татарстан, тя би имала юридическо право да търси право на суверенитет… Затова Москва не преименува местните люде и в монголи – има Монголия, а в събирателното име татари.

Факт за българското самосъзнание на жителите на град Казан, столица на днешен Татарстан, е поведението им по време на Руско-Турската война. При обявяването й през 1877 г. мюсюлмани-татари започнали да събират пари за подпомагане на Турция. Тогава българите, също мюсюлмани, разкрили тази мрежа и предупредили руснаците. След няколко години, през 1884-та, отмъстителни татари за една нощ изклали над три хиляди българи и опожарили библиотеките им. После пък НКВД, през 30-те години, се заело да прочиства държавните библиотеки. Тогава волжките българи преписали епоса си от арабски на кирилица и съветските другари не обърнали внимание. Именно от тези източници сега се подготвя вторият том на книгата “Джагфар Тарихъ” /историята на Джагфар-б.а./, чийто първи том втрещи руските и татарските националисти.

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Тангризъм и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

10 Responses to Волжки Българи и днес тачат Бог Тангра

  1. kiril valkov каза:

    Чудесен сайт! Радвам се ,че има хора като Вас,които показват истината,въпреки бездушието на всички управляващи през годините ,работещи целенасочено към вечна забрава на дедите ни.Продължавайте!Имате подкрепата на още един българин!

  2. проф.Иван Добрев, България каза:

    Не го знаех това, благодаря!

  3. Паган каза:

    Живея в Москва временно. И ако имате нужда от нещо съм насреща. например в руската енциклопедия на народите има статия-„Кто тъй татар?“ и там се обяснява това официално. Освен това всичките ми приятели там са Булгаро-татари, киргизи и балкарци.

    • tangrabg каза:

      Запиши видео интервю с някой волжки българин по въпросите за идентичността и вярата. Ще го публикуваме. Хората тук не вярват че волжките българи са живи хора – мислят че са елфи и прочие магически същества, които са някъде в горите тилилеиски. Поздрав!

  4. Много правдива информация! Ето едно видео с Ф.Нурутдинов, който разказва изключително интересни и малко известни неща:

  5. Щапаров Младши каза:

    Волжките Българи както преди така и сега са говорили Български език- не тюркски,татарски или чувашки. Вярата в бог Тангра е твърде хипотетична- край Волга няма бито един народ,който да вярва в него. Там има хора,впрващи в ТАРА (ТАРА не е Тангра а негов скандинавски,т.е. викингски аналог)!

  6. Щапаров Младши каза:

    Волжките Българи както преди така и сега си говорят Български език- не тюркски,татарски или чувашки. Вярата в бог Тангра е твърде хипотетична- край Волга няма нито един народ,който да вярва в него. Там има обаче хора,вярващи в ТАРА (ТАРА не е Тангра а негов скандинавски,т.е. викингски аналог)!

    П.С. Наложи се да повторя коментара заради правописните грешки,допуснати в него.

  7. ИСТОРИК каза:

    Ние сме потомци на траките, твърде малко на келти, прабългари, славяни.

  8. valiopeshev каза:

    В Башкирия има малко селце, или по-скоро малък ЖП възел, което се нарича Болгуры. Може да бъде видяно на Google Earth.

  9. Pingback: Тангра Бди: Татары уничтожали историю булгар — Волжские булгары

Вашият коментар