Попъ Кръстю отъ Ловечъ официаленъ шпионинъ – Христо Ботев


Познатиятъ вече предатель и убиецъ на покойния Василий Левски въ последно време е станалъ официаленъ шпионинъ. Азъ говоря за попъ Кръстя Недѣлковъ, който и до днесъ още се счита за християнинъ и който служи въ черковитѣ ни божественна служба. Тоя ерей направи преди десетина дена и друга една гнуснава пакость, която свидетелствува твърде ясно, че попъ Кръстю принадлежи въ числото на ония отчаяни харсъзи, които се не срещатъ не само между християнитѣ на востокъ и западъ, но и между гърцитѣ. Преди три недѣли попъ Кръстю отишълъ въ Троянъ да купува шаеци (а нема поповитѣ иматъ право да правятъ търговия? р.) и да ги препродава на търговцитѣ. А истина ли е всичкото това? — Азъ ви увѣрявамъ, че неговата мисия е била съвсемъ друга. Тоя български изродъ бѣше изпроводенъ отъ правителството да търси нѣкакви си „комети”, т. е. да шпионира и да клевети невиннитѣ селяни. Не преминаха нито петь дена после неговото отиване въ това село, а 7—8 души младежи бѣха вече уловени и оковави въ желѣза. Тия нещастни хорица сѫ: Пѣнчо х. Василевъ, братъ му Димитъръ, Василъ Бочевъ, попъ Костовото момче и др. Тия сиромаси сѫ затворени, и богъ знае каква сѫдба ще да ги постигне. Азъ мисля, че и тѣ ще да си изпатятъ съвсемъ невинно онова, щото си испатиха преди една година и нашитѣ ловчалии Маринъ Л. Поповъ и Димитъръ Н. Пъшковъ. Трѣбва да ви кажа и това, че почти всичкитѣ ловчалии (освенъ безгрѣшнитѣ чорбаджии) сѫ настръхнали отъ страхъ и вардатъ се отъ попъ Кръстю като отъ чумата. Много майки проклинатъ това смрадливо куче и молятъ бога за отмъщение! И така днесъ стана вече твърде ясно, че попъ Кръстю е официаленъ шпионинъ. Ако вие да би се срещнали съ тоя човѣкъ, то би трѣбвало да си помислите, че той е нѣкой архимандритъ или нѣкой владика. Лицето му блести, като месечина отъ дървено масло, отъ лой и отъ чорбаджийско лустро; дрехитѣ му се лъщятъ отъ коприна; въ кѫщата му, която той направи преди малко време, се намира цѣлъ харемъ момичета и вдовици (измикерки); а хатътъ му цвили и сваля звездитѣ. Така не могатъ да живѣятъ ни владицитѣ. Освенъ това, попъ Кръстю води следъ себе си и оланинъ. И така, тоя изродъ събира плодове отъ своето предателство и блаженствува отъ всѣка една страна. Трѣбва да ви кажа и това, че той се не покорява даже ни на епископа си; а дѣдо Аверкия има доста причини да мълчи и да се потая (?). А ще ли народътъ ни да търпи тия изроди още дълго време? — Азъ мога смѣло да ви кажа, че това не е вече възможно. Но вие твърде лесно можете да ми предложите следния въпросъ: „А немà меж ду вази се не намира нито едно юнашко сърдце, което да избави народа си отъ тоя изедникъ и да отмъсти и за покойния Левски и за ония невинни деца, които гниятъ по Деари-Бекирскитѣ тъмници”? — Почакайте още малко. Ако въ нашитѣ сърдца има нелицемѣрна честность, то ние ще да покажемъ своята сила.

Други новини. Въ последнитѣ нѣколко месеци само изъ врачанското окрѫжие сѫ потурчени петь момичета. А какво прави владиката ни? Той преследва нѣкакви си атеисти, които ужъ били наводнили отечеството ни и които грозили и на православието ни, и на народностьта ни. Вижте му ума, та му кройте аба!

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Публицистика и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

7 Responses to Попъ Кръстю отъ Ловечъ официаленъ шпионинъ – Христо Ботев

  1. Владимир каза:

    поп Кръстьо не е предал Левски ! Ясно е че мразиш църквата…ама да пригласяш на някакви простотии и лъжи утвърдени най-вече от комунистите….и от Боклуци като Каравелов псевдо „революционерчето“…. Изобщо не знаеш за какво става въпрос в случая, и изобщо не си запознат с подробностите по случая… но иначе говориш… Преди да говориш за тези събития се запознай малко поне със фактите…. Защото иначе говориш наизустени ГЛУПОСТИ И ЛЪЖИ…. Освен това прочети за дейността на поп Кръстьо в борбите на българите за извоюване на Църковна независимост….. Както и за участието му в Легията на Раковски ! Провери и какво е отношението на Васил Левски към попа… Не забравяй и че Левски е ЙЕРОДЯКОН ИГНАТИЙ.. тоест и той си е бил ПОПЪ… КАто Йердякон е поискал да бъде споменат в молитвата на поп Тодор Митов който го изповядва преди да го обесят !! И Левски ли ще мразиш че е бил църковен служител….?? Попове боклуци има и е имало…. Но попъ Кръстьо не е от тях, бил е достоен българин !

    • tangrabg каза:

      Просто пуснах мнението на Христо Ботев, ако щеш като исторически извор на съвременник. Давам трибуна на произведението му, сам не съдя нищо, макар че лично смятам написаното от Ботев за истина.

  2. vladinir alekcandrov каза:

    Nai – novite razkritia po tozi vapros potvarjdavat , ce ne pop Krastio ,a Marin Poplukanov e predal Levski . I , molia Bi da iznasiate materiali spisani po-zadalbocheno i ne davaite tribuna na razni draskachi – saita Bi se sledi ne samo ot neveji hora .

    • tangrabg каза:

      Няма да соча с пръст кой е невежа – то се вижда. Трибуна съм дал на Христо Ботев, а не на „разен драскач“. В момента не спориш с мен – спориш с Ботев. И се научи да пишеш на български.

      • vladinir alekcandrov каза:

        Moite kontakti sa predimno izvan stranata i niamam vazmojnost da promeniam postoianno nastroikata na klaviaturata si . BOTEV E VELIK POET I REVOLIUZIONER ,ISVETINIA , AKO SHTETE . Nikoga ne bih go narekal draskac . A takiva kato Vas po-dobre na drugo miasto da potarsiat iziava , makar che ne viarvam , rezultata da e po-razlichen . Tvarde mnog STE KOMPLEKSIRAN … za jalost !

  3. tangrabg каза:

    Вижте му ума, та му кройте аба!

Вашият коментар